Sürücü Rehberi

Akü Bittiği Nasıl Anlaşılır? Aküsü Biten Araba Nasıl Çalışır?

Avatar
  • Ocak 17, 2024
  • 13 dakikalık içerik

Akü, araçların çalışmak için ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisini üreten bataryadır. Elektrik enerjisini kimyasal enerji şeklinde depolayan ve ihtiyaç duyulduğunda bu kimyasal enerjiyi yeniden elektrik enerjisine çevirerek motoru çalıştırmak için gerekli olan yüksek akımı üreten akü, kalorifer ve radyo gibi çalışmak için elektriğe ihtiyaç duyan diğer elemanlar için de enerji kaynağı görevi görür. Dolayısıyla akünün bitmesi durumunda araç çalışır duruma geçemeyecektir. Peki, akünün bittiği nasıl anlaşılır? Akünün enerji seviyesinin kritik düzeyde olduğunu anlamanın bir yolu var mıdır, akü biterse ne yapılır ve akü yeniden doldurulabilir mi? Bu konuyla ilgili merak ettiğiniz tüm detaylara içeriğimizin devamında ulaşabilirsiniz!

Akü Neden Biter?

Akü, batarya görevi gördüğü için normal şartlarda araç çalışırken kendini şarj eder. Ancak kimi zamanlarda akü, kendini şarj etme konusunda yetersiz kalır yani akü boşalır. Bu durumun bazı sebepleri bulunur. Bu sebeplerin başında akünün ömrünü tamamlamış olması gerekir. Binek araçlar için akünün ömrü ortalama dört yılken ticari araçlar için bu süre ortalama iki yıl kadardır. Bu sürenin sonuna gelindiğinde akünün değiştirilmesi önerilir. Bununla birlikte uzun süre kullanılmayan araçlarda da akü bitebilir çünkü akünün kendini şarj etmesi için aracın çalışması gerekir. Elektrik kaçağı olan araçlarda da akü içindeki enerji boşalacağından dolayı araç çalışmaz. Aküden gelen enerjiyi kullanan elektrikli parçaların aşırı kullanımı da akünün bitmesine neden olabilir. Akünün bitmesine neden olan etkenlerden bir diğeri de alternör arızasıdır. Alternör, motorun ürettiği gücü elektrik enerjisine çevirip akünün şarj olmasına olanak tanıyan parçadır. Bu parçada meydana gelen bir arıza aracın akü başta olmak üzere elektrikli parçalarının gerekli enerjiyi sağlayamamasına neden olur.

Aküyü Ne Hızlı Bitirir?

Akünün bitmesine yol açan etkenlerin yanı sıra akünün normalden daha hızlı bitmesine yol açan nedenler de bulunur. Bu nedenlerin başında yanlış akü seçimi gelir. Aracın ihtiyaç duyduğu gücü sağlayamayacak kapasitede bir akü tercih edilmesi, akünün araca enerji sağlayamamasına ve kendini de şarj edememesine neden olur.

Akü bitmesinin en yaygın sebebi kullanıcı hatalarıdır. Araç içindeki ışıkların açık unutulması, araç kullanılmıyor olmasına rağmen radyonun ve havalandırmanın çalışır durumda bırakılması akünün deşarj olmasına yol açabilir.

Isıtıcının, havalandırmanın, araç içi lambaların, sileceklerin ve radyonun aşırı kullanımı da fazla enerji talep ettiği için akünün kendini şarj etmesine imkan tanımayarak akünün bitmesine yol açabilir.

Hava koşulları da akü üzerinde önemli etkilere sahiptir. Aşırı soğuk havalarda akünün bitmemesi için aracın kapalı alanlarda tutulması önerilir. Bununla birlikte sıcak havalarda da araç daha fazla güç harcadığı için aküden çekilen enerji de artacaktır ve bu durum akünün daha hızlı bitmesine yol açabilir.

Aracın sürekli kısa mesafede kullanılması, yoğun trafik olan bölgelerde sürekli dur-kalk yapılması gibi bazı durumlar da akünün normalden daha hızlı bitmesine yol açabilir çünkü bu gibi durumlarda akü kendini şarj etmek için gerekli zamanı bulamaz.

Akünün Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Akü bitmesi nasıl anlaşılır sorusuna cevaben birkaç nokta belirtilebilir. Eğer kontak açılmasına rağmen motor çalışmıyorsa ve marş basmıyorsa bu durum aracın harekete geçmek için gerekli enerjiyi aküden çekemediğini, dolayısıyla akünün bittiğini gösterir.

Kimi zaman akü henüz bitmemişken enerji seviyesinin kritik düzeyde olduğunu anlamak da mümkündür. Bunun için birkaç yöntem bulunur. Bunlardan ilki ve en güvenlisi akü üzerinde yer alan lambanın rengine bakmaktır. Eğer akü üstündeki lamba yeşil renkte yanıyorsa bu durum akünün kondisyonunun iyi olduğunu gösterir. Eğer lamba siyah renkte yanıyorsa akünün şarj edilmeye ihtiyacı vardır. Eğer lamba beyaz renk gösteriyorsa akü ömrünü tamamlamıştır, değiştirilmesi gerekir. Aynı zamanda voltmetre yardımıyla akünün enerji seviyesini tespit etmek de mümkündür.

Gösterge paneli, aracın görünen ve görünmeyen parçalarıyla ilgili bilgileri veren bölümdür. Panel üzerinde akünün durumunu gösteren bir ikaz lambası da bulunur. Eğer akü lambası yanıyorsa bu durumda akünün azaldığı ve müdahale gerektirdiği anlaşılabilir. Eğer motor normalde daha uzun süre çalışıyorsa bu durum da akünün yakında biteceğini gösteren işaretlerden biridir. Aracın kullanım esnasında zorlanması ve teklemesi de akünün kritik düzeyde azaldığını gösteren işaretlerden biridir. Araç içinde yer alan ışıklandırma sistemleri, ek far sensörleri ve radyo gibi multimedya sistemleri çalışmıyorsa bu durum da akünün azaldığını ve yalnızca birincil öncelikli alanlara enerji sağlayabildiğini gösterir.

Akü Biterse Ne Yapılmalı?

Eğer akü bittiği için aracınız çalışır duruma geçemiyorsa yapılacak en doğru şey akü üzerindeki ışıklar yardımıyla ya da voltmetre aracılığıyla akünün enerji seviyesini tespit etmektir. Buna göre akünün şarj edilip edilemeyeceği ya da değiştirilmesi gerekip gerekmediği tespit edilebilir. Ancak güvenli olmayan bir alanda akü bittiyse yapılabilecek birkaç şey mevcuttur. Bunlardan ilki, aracı güvenli bir yere çekmek için yol yardım servislerinden ya da çekicilerden yardım almaktır. Bununla birlikte yoldan geçen birinin yardımıyla aracı güvenli bir yere çekmeniz de mümkündür. Aynı zamanda yakınlardaki bir tamirciden yardım istemek de aracı en kısa sürede çalışır vaziyete getirmek için mantıklı bir davranış olacaktır. Eğer aracı acilen bulunduğu yerden kaldırmanız gerekiyorsa bir başka araç yardımıyla akü takviyesi yapmayı da deneyebilirsiniz.

Akü Değişimi Nasıl Yapılır?

Akü değişimi yapmak için öncelikle araç güvenli bir yere çekilir ve motoru kapatılır. Bunun ardından el freni çekilir. Kaput açıldıktan sonra aküye bağlı olan kutup başı kabloları sökülür. Negatif şasi bağlantılı araçlarda önce (-) işareti ya da “NEG” ibaresiyle gösterilen negatif kutup başının sökülmesi gerekirken pozitif şasi bağlantılı araçlarda ise (+) işareti ya da “POZ” ibaresiyle gösterilen pozitif kutup başının sökülmesi gerekir. Bunun ardından aküyü tutan vidalar başta olmak üzere tüm bağlantı elemanları dikkatli şekilde sökülür ve akü yerinden çıkarılır. Akü çıktıktan sonra yatakta herhangi bir kir, bulaş ya da deformasyon varsa gerekli temizlik ve bakım yapılır. Bunun ardından yeni akü yatağa yerleştirilir. Bu sırada eski akünün yerleşim şeklinin birebir aynısının uygulanması gerektiği göz önünde bulundurulmalıdır. Az evvel sökülen vidalar ve cıvatalar yerine yerleştirilir ve monte edilir. Bunun ardından kutup başı bağlantısı yapılmalıdır. Negatif şaseli akülerde öncelikle (+) işareti ya da “POZ” ibaresiyle gösterilen pozitif kutup başının bağlanması gerekirken pozitif şaseli akülerde ise öncelikle (-) işareti ya da “NEG” ibaresiyle gösterilen negatif kutup başı bağlanmalıdır.

Aküsü Bitmiş Araba Nasıl Çalıştırılır?

Aküsü biten arabaları en hızlı çalıştırma yöntemi akü takviyesidir. Akü takviyesi yapmadan önce plastik koruyucuların doğru konumda olduğundan, akülerin yüzeylerinde metal herhangi bir cisim bulunmadığından ve bağlantı kablolarının sabit olduğundan emin olunması gerekir. Bununla birlikte bağlantı kabloları egzoz ya da pervane gibi sıcak ve hareketli parçalara değmemelidir. Aynı zamanda her iki akünün de voltaj ve amper değerleri birbiriyle uyumlu olmalıdır. Aküler, modellerine göre farklı çalışma biçimlerine sahiptir. Bu sebeple güvenli şekilde takviye işlemi yapabilmek için akü modeline dikkat edilmesi gerekir. Eğer aküyü takviye etmek mümkün değilse bu noktada vurdurma işlemine başvurulabilir ancak vurdurma işlemi araca ciddi zararlar verebileceğinden dolayı zorunda olmadıkça başvurulmaması gereken bir yöntemdir.

Akü Takviyesi

Akü nasıl şarj edilir sorusuna cevaben takviye yönteminden faydalanılabileceği söylenebilir. Buna göre biten aküye uyumlu bir aküden bağlantı kabloları yardımıyla enerji takviyesi gerçekleştirilir. Takviyeyi sağlayacak olan araç, rölantiye alınır. Bunun ardından takviye kablosunun kırmızı ucu her iki akünün (+) ile gösterilen pozitif kutuplarına bağlanır. Takviye kablosunun siyah ucu ise her iki akünün (-) ile gösterilen negatif kutbuna bağlanır. Aküsü boş olan araç gerekli enerjiyi alıp çalışır duruma geçtikten sonra takviye kablosunun önce negatif (-) kutuplara bağlı siyah başları, sonra ise pozitif (+) kutuplara bağlı kırmızı başları sökülür ve takviye işlemi tamamlanmış olur.

Takviye kablosunun ya da takviyeyi sağlayacak bir başka akünün bulunmadığı durumlarda aracı çalıştırmak için acil bir yöntem olarak vurdurma yöntemine başvurulur. Ancak vurdurma yönteminde araçların güç akımı tersine döndüğünden dolayı ciddi problemler oluşabilir. Çünkü normal şartlarda motordan tekerleklere güç aktarılır ve bu sayede araç harekete geçer. Vurdurma yönteminde ise araç ittirilir ve tekerlekler dönerek motora güç akışı sağlar. Bu durumda debriyaj ve vites, hatta motor zarar görebilir.

Araç Vurdurma

Vurdurma işlemini gerçekleştirmek için öncelikle kontak yarım çevrilir. Ardından araba ikinci vitese alınır. Bu işlemin ardından debriyaja basılır ve aynı anda arabanın itilmesi gerekir. Bu sayede motor gerekli enerjiyi alabilir. Araba hareket etmeye başladığı anda ayağın debriyajdan çekilmesi gerekir.

Akü Hakkında Sık Sorulan Sorular

Akü Biterse Ne Yapmalı?

Akü biterse aracın güvenli bir yere çekilmesi gerekir. Eğer mümkünse bir başka araçtan takviye kablosu aracılığıyla enerji aktarımı yapılarak akü doldurulabilir. Bu işlemin mümkün olmaması durumunda yol yardımı ya da çekici aracılığıyla aracın servise götürülmesi ve akü değişiminin yapılması gerekir. Bu imkanlar mevcut değilse araç vurdurma yöntemiyle çalıştırılabilir.

Bitik Akü Şarj Olur Mu?

Biten bir akü eğer kullanım ömrünü tamamlamadıysa şarj edilebilir. Bunun için voltmetre ile gerekli ölçümlerin yapılması ve akünün kontrol edilmesi gerekir.

Akü Bitince Nasıl Doldurulur?

Akü bittiğinde yeniden şarj olabilmesi için takviye yöntemine başvurulur. Buna göre biten aküye enerji sağlayacak bir başka akü bulunması gerekir. Verici akünün bağlı olduğu araç rölantide çalışır konuma getirildikten sonra takviye kablosu akülere bağlanır. Kablonun kırmızı uçları her iki akünün pozitif kutbuna, siyah uçları ise her iki akünün negatif kutbuna bağlanır. Bunun ardından takviye işlemi başlar. Biten akü yeterli gücü aldıktan sonra öncelikle siyah uçlar ve ardından da kırmızı uçlar sökülür.

Araç Aküsünün Bittiğini Nasıl Anlarız?

Araç aküsünün bittiğini anlamanın en kolay yolu gösterge panelindeki akü ışığının yanmaya başlamasıdır. Bununla birlikte araç marş basmıyorsa, araç içindeki radyo ve iç ışıklar gibi elektronik parçalar çalışmıyorsa bu durumda da akünün bittiği anlaşılabilir. Akü üzerindeki ışık siyah yanıyorsa akünün şarj edilmesi, beyaz yanıyorsa akünün değiştirilmesi gerekir.


Bir Yanıt Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir