Sürücü Rehberi

Aks Kafası Bozulursa Ne Olur, Arızası Nasıl Anlaşılır?

Avatar
  • Ocak 17, 2024
  • 9 dakikalık içerik

Araçlar, kişilerin hayatlarını büyük oranda kolaylaştırır. Ancak güvenli ve keyifli bir sürüş deneyimi için aracın mevcut durumunun değerlendirilmesi, olası arızaların erkenden tespit edilip giderilmesi gerekir. Birbiriyle koordine şekilde çalışan birçok sistemden meydana gelen araçlarda her bir sistemin ve parçanın periyodik olarak muayene edilip bu parçaların bakımının da muntazam şekilde gerçekleştirilmesi önerilir. Bu sayede aracın kullanım ömrü uzarken olası tehlikelerin de önüne geçilmiş olur. Araçların doğru şekilde çalışması için hayati önem taşıyan sistemlerden biri de akstır. Aks, birbirine bağlı birçok parçadan meydana gelir. Bu parçalardan biri de aks kafasıdır. Gerek aks sistemi içindeki çeşitli arızalar gerekse bazı dış etkenler sonucundan aks kafasının zamanla bozulması mümkündür. Peki, aks kafası arızası nasıl anlaşılır ve aks kafası arızası çözüm maliyeti nedir? Bu konuya dair merak ettiğiniz tüm detayları içeriğimizin devamında bulabilirsiniz!

Aks Kafası Nedir?

Önden çekişli araçlarda ön ve arkadan çekişli araçlarda arka tekerleklerde bulunan aktarma organına aks adı verilir. Bu bileşen, tekerleklerin yol şartlarına uyumlu şekilde hareket etmesine olanak sağlar. Aracın şanzıman ve diferansiyel organlarından güç alarak çalışan aks, esnek yapılıdır ve yağlıdır. Aks milinin ucuna bağlı olan ve tekerleğin direksiyon hareketine göre doğru şekilde dönüş yapabilmesini sağlayan birime ise aks kafası adı verilir. Şanzımandan aksa aktarılan dönme kuvvetini amortisörün yukarı ve aşağı salınımını takip ederek tekerleklere aktaran aks kafası, hareketli yapısı sayesinde dönüşlerin yumuşak şekilde ve uygun miktarda yapılabilmesine olanak tanır. Ancak aks kafası sürekli olarak kuvvete maruz kaldığından dolayı kimi zaman yıpranabilir ve arızalanabilir. Aracın güvenli şekilde kullanılabilmesi için oldukça önemli bir parça olan aks kafasında meydana gelen arızaların en kısa sürede tespit edilip giderilmesi gerekir.

Aks Kafası Arızası Nedenleri

Aks kafası arızası çeşitli nedenlerden kaynaklanıyor olabilir. Bu nedenlerin başında aks kafasının yıpranması gelir. Bulunduğu konum ve görevi dolayısıyla sürekli olarak kuvvete maruz kalan aks kafası, zaman içinde aşınarak görevini verimli şekilde yerine getiremez hale gelebilir. Bununla birlikte aks sistemi içindeki yağlama problemleri de aks kafası arızasına neden olabilir. Aks kafasının sistemdeki diğer parçalarla yarattığı sürtünmeyi azaltan yağın yeterli olmaması ya da yağlama sistemindeki bir arıza, aks kafasının sürtünme sebebiyle hasar alarak arızalanmasına yol açabilir. Genellikle aks körüğündeki yırtılma sonucu meydana gelen yağ kaçağı, yağlama problemlerine yol açabilir. Bununla birlikte ani darbe gibi durumlar da aks kafasının bükülmesine ya da çatlamasına yol açarak arızaya sebep olabilir. Aracın süspansiyon sistemi, aks kafasının işlevini yerine getirebilmesi açısından oldukça önemli bileşenlerden biridir. Bu sistemde meydana gelen bir arıza da aks kafasının doğru şekilde çalışmamasına yol açabilir. Aks kafasında bulunan rulmanların aşınması ya da hasar görmesi, aks kafasının bozulmasına yol açabilir. Bununla birlikte aks kafasının ve ona bağlı parçaların doğru şekilde monte edilmemesi, aşırı gerilim altında kalması gibi durumlar da aks kafasında arızaya neden olabilir.

Aks Kafası Arızası Belirtileri

Aks kafası arızası belirtileri birkaç başlık altında gruplandırılabilir. Bu başlıklardan ilki, araçta zıplamadır. Araç düz yolda seyir halindeyken tekerleklerin sekmesi ve dolayısıyla aracın sarsılarak zıplaması aks kafasındaki bir arızaya dair önemli bir belirtidir. Bununla birlikte araçta, özellikle direksiyonda titreme de aks kafası arızasına işaret edebilir. Direksiyondaki ve araçtaki titreme araç yüksek hızlara çıktığında daha belirgin hale gelir ve aracın dengesi ile sürüş güvenliği bakımından büyük risk oluşturur. Aks kafasında meydana gelen herhangi bir arıza araçtan metalik sürtünme sesi gelmesine neden olabilir ancak bu sürtünme sesi başka arızaların da belirtisi olabilir. Araçtan gelen metalik sürtünme sesinin aks kafasından kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için aracı geri vitese takıp ardından gaz vererek aracı kaldırdıktan sonra aracı tam sağa ve tam sola döndürüp hemen ardından daire çizmeyi denemeniz önerilir. Tam dönüşlerde ortaya çıkan sürtünme sesi, aks kafası arızasını gösterir. Aynı zamanda yine tam dönüşlerde ortaya çıkan tıkırtı sesi de aks kafasındaki arızayı anlamak için dikkat edilebilecek belirtilerden biridir. Aks kafasında oluşabilecek bir arızanın hem nedeni hem de belirtisi olan etkenlerden biri de aks körüğündeki yağ kaçağıdır. Aks sistemi içinde sürtünmeyi azaltma etkisi gösteren gres yağı, aks körüğünün zarar görmesi durumunda sızmaya başlar. Bu durum sistemdeki yağ miktarını azaltarak sürtünmeyi artırır ve aks kafasının zarar görmesine neden olabilir. Bu sebeple aks körüğü civarında oluşan yağ sızıntısı da muhtemel bir aks kafası arızasının habercisi olabilir. Aks kafasının çeşitli sebeplerle yıpranmış olması sonucunda vuruntu sesi oluşabilir. Aracı kaldırırken, vites değiştirme esnasında, araca gaz verirken ya da araç seyir halindeyken duyulan vuruntu sesi; aks kafasının frezesinde oluşan boşluğun ya da aks kafasının yıpranmış olduğunun işareti olabilir.
Aks Kafası Değişimi

Aks kafası arızası doğrudan aracın manevra kabiliyetini etkileyen ve bu sebeple hem araç hem sürücü hem de yolcular açısından güvenlik sorununa yol açan bir durum olduğundan dolayı fark edildiği anda hemen giderilmesi gereken bir problemdir. Bununla birlikte aks kafası arızasının giderilmemesi sonucunda kafanın bükülmesi, kırılması ya da kopması gibi durumlar oluşabilir ve bu durumlar aracın yolda kalmasına sebep olabilir. Aks kafası arızasını gösterebilecek belirtilerden herhangi biriyle karşılaşıldıktan sonra en kısa sürede yetkili bir servise başvurulması önerilir. Bunun ardından sorunun aks kafasında olduğu tespit edilirse kafanın değiştirilmesi gerekir.

Aks kafasının değiştirilmesi için öncelikle aks somunu ve bijonlar gevşetilir. Ardından rotil somunu ve cıvatası çıkarılır. Bunun ardından rot başı somunu sökülür. Aks mili boşa çıkarıldıktan sonra mil üzerine yeni körük geçirilip yağlanır. Eski aks kafasının yerine yenisi takıldıktan sonra çekiçle nazikçe vurarak yerine oturtulur. Sökme süreci tersine uygulanır ve bu sayede aks kafası değiştirilmiş olur.

Aks Kafası Değişim Fiyatı

Aks kafası değişim maliyeti kullanılacak malzemenin özelliğine ve hasarın boyutuna göre değişiklik gösterebilir. Aks kafası değişim işlemi gerekli teçhizat temin edildikten sonra ev ortamında da gerçekleştirilebilir ancak aks sistemi ve özellikle aks kafası güvenli sürüş açısından büyük önem taşıdığından dolayı bu işlemin profesyoneller tarafından uygun ve kaliteli malzemeyle gerçekleştirilmesi önerilir.

Aks Kafası Arızası Hakkında Sık Sorulan Sorular

Aks Kafası Bozuk Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Aracın düz yolda giderken sıçraması, sağa ve sola tam dönüşlerde araçtan metalik sürtme sesi ve tıkırtılar gelmesi, aks körüğü civarında yağ sızıntısı olması ve araçta vuruntu sesi aks kafasının bozuk olduğunu gösteren belirtiler arasında yer alır.

Aks Bozuk Olunca Ne Olur?

Aks sisteminde meydana gelen herhangi bir arıza aracın tekerleklerinin yönlendirilmesini olanaksız kılacağından dolayı aracın kontrolden çıkmasına yol açabilir.

Aks Kafası Tamiri Ne Kadar?

Aks kafası tamiri pahalı bir süreç değildir ancak maliyet hasarın büyüklüğüne ve kullanılan malzemenin özelliklerine göre değişiklik gösterebilir.

Aks Boşluğu Vuruntu Yapar Mı?

Aks sistemi içinde oluşan problemlerden biri olan aks boşluğu, araçta vuruntuya sebep olabilir.


Bir Yanıt Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir